De beste voorbereiding voor een theateropleiding

Is het jouw droom om naar een echte hbo theateropleiding te gaan? Dan is het goed om je tijdig aan te melden voor acteerlessen bij een vooropleiding. Dit is niet hetzelfde als een opleiding, maar je kunt er wel vast veel ervaring opdoen. Bij veel toneelscholen bieden ze namelijk een speciale vooropleiding, die specifiek bedoeld is voor jongeren die uiteindelijk naar een echte theateropleiding willen. Tijdens deze vooropleiding duiken ze alvast in het vak, en kunnen ze proeven van de manier van werken. Ze leren er zichzelf kennen, want bij het acteren is het heel belangrijk dat je je gevoelens en emoties kunt uiten. Als je dat niet gewend bent kan het in het begin lastig zijn.

Leren acteren in groepsverband

Als je je bij een toneelschool aanmeldt voor de voorbereiding op de theateropleiding dan krijg je voornamelijk lessen in groepsverband. Dit is dan ook het meest voor de hand liggende. Je zult immers grotendeels moeten leren acteren samen met anderen. Je zult merken dat het met sommige personen vanzelf gaat en met anderen moeite kost. Met de ene persoon heb je nu eenmaal een klik, en met een ander niet. Het is de kunst om te leren acteren als een fictief persoon, die een conversatie houdt met een ander fictief persoon. Je staat er zelf eigenlijk los van, maar brengt de boodschap wel over. Dit leer je allemaal bij een toneelschool.

Wat voor lessen krijg je op een theateropleiding?

Je krijgt op zowel een vooropleiding als bij een hbo toneelschool veel verschillende lessen, waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat het een ding was. Zeggingskracht bijvoorbeeld, of status en verbeelding. Hele abstracte begrippen, maar in de acteerwereld zijn ze heel belangrijk. Het is fijn dat je weet wat al deze termen betekenen en hoe je ze je eigen kunt maken voordat je toelatingsexamen gaat doen bij een hbo-opleiding. Een speciale vooropleiding voor een toneelschool is daar perfect voor.

Wil je je monologen oefenen?

Zou je je graag voorbereiden op het toelatingsexamen van een theateropleiding maar wil je je juist focussen op je monologen? Dat is doorgaans ook mogelijk bij een vooropleiding voor de toneelschool. Je kunt dan privélessen boeken waarmee je met een coach aan de slag gaat. Doorgaans zijn dit slechts enkele lessen, waarna je al een heel eind op weg bent. Daarna kun je de groepslessen volgen, waarin je natuurlijk ook wat je geleerd hebt over monologen in de praktijk brengen.

Auditie doen bij een toneelschool

Het spreekt voor zich dat je auditie moet doen als je naar een theateropleiding wilt. Als je je echter voor een vooropleiding aanmeldt bij een toneelschool moet dat ook. Niet iedereen kan dus zomaar starten met een vooropleiding, want ze willen alleen de besten. Daarbij is het vooral belangrijk dat je laat zien dat je stevig in je schoenen staat, veel zelfkennis hebt en erg ambitieus bent. Het acteervak kan zwaar zijn, en daar moet je tegen kunnen. Weet dus waar je aan begint, en wees niet bang om hard te werken.