De fietsverzekering, een verzekering afsluiten voor je fiets

Ongelofelijk veel mensen vinden het bijzonder fijn wanneer ze er gewoon lekker met de fiets op uit kunnen trekken. We hebben door de jaren heen dan ook een aantal niet onbelangrijke zaken vastgesteld. In eerste instantie is het zo dat meer mensen ervoor kiezen om een fiets te kopen. De fietsen die worden aangekocht worden echter ook steeds duurder. Dat is vooral te wijten aan het feit dat almaar meer mensen de keuze maken om geen gewone fiets, maar wel een elektrisch exemplaar te kopen. Ben jij ook van plan om te investeren in een dure fiets of heb je dat reeds gedaan? Dan kan het ongetwijfeld het overwegen waard zijn om ervoor te kiezen om een fietsverzekering af te sluiten. Waarom? Dat ontdek je meteen door het doornemen van de informatie die je terug kan vinden hier op deze pagina!

            Hoe kan je een fietsverzekering afsluiten?

Voor de fietsverzekering geldt dat ze in twee verschillende vormen kan worden afgesloten. In eerste instantie is het mogelijk om een verzekering af te sluiten die je enkel en alleen dekt tegen diefstal. Een tweede mogelijkheid waarover je beschikt is kiezen voor een fietsverzekering die ook schade dekt. In dit laatste geval zijn er verschillende potentiële schadegevallen die verzekerd kunnen worden. Denk hierbij aan:

  • Schade veroorzaakt door een aanrijding;
  • Schade als gevolg van een brand;

Een belangrijke vraag die door veel mensen wordt gesteld is of ze eveneens de mogelijkheid hebben om hun fiets te laten verzekeren tegen schade die het gevolg is van slijtage. Dat is niet mogelijk. Met andere woorden, zelfs wanneer je de meest uitgebreide fietsverzekering op de markt afsluit zal je nog altijd kunnen vaststellen dat deze geen schade dekt die is ontstaan door de tand des tijds. Uiteindelijk zal je dan ook wanneer je ervoor hebt gekozen om een verzekering voor je fiets af te sluiten alsnog op een bepaald ogenblik moeten overgaan tot het kopen van een nieuw exemplaar. Dat is natuurlijk eigenlijk ook niet meer dan logisch.

            Onder welke voorwaarden wordt een fietsverzekering afgesloten?

Er zijn met betrekking tot het afsluiten van een fietsverzekering wel enkele zeer belangrijke zaken waar je extra aandachtig voor moet zijn. Veel mensen die ervoor hebben gekozen om een verzekering voor hun fiets af te sluiten hebben in de praktijk immers nog wel eens de neiging om net wat minder zorgvuldig of veilig met hun fiets om te springen. Dat is in de praktijk helemaal niet interessant. In de polisvoorwaarden van elke fietsverzekering staat dan ook steevast aangegeven dat je er als verzekeringnemer altijd alles aan moet doen om diefstal van je fiets te voorkomen.

Bovenstaande valt in de praktijk natuurlijk lastig aan te tonen, maar er zijn wel enkele interessante tips die ervoor kunnen zorgen dat discussie bij diefstal kan worden voorkomen. In eerste instantie is het bij het kopen van een nieuw slot bijvoorbeeld altijd belangrijk om dit aan de verzekeraar te melden. Een zo veilig mogelijk slot bestellen zorgt er namelijk in de praktijk voor dat de verzekeraar weet dat je echt oprecht bezig bent met de veiligheid van je fiets. Wordt ze dan onverhoopt toch gestolen? Want dit kan uiteraard ook met een kwalitatief slot nog steeds, dan zal er daar bij de verzekeraar echt aanzienlijk minder discussie over bestaan.

Op Diks.nl vindt u een onafhankelijke vergelijking van de verschillende verzekeraars.

            Bestaan er speciale fietsverzekeringen voor elektrische fietsen?

Het afsluiten van de gewone fietsverzekering voor een elektrische fiets kan in de praktijk geen goed idee zijn. Sterker nog, vaak is het zo dat verzekeraars over verschillende verzekeringen beschikken. De ene verzekering is dan in het leven geroepen voor standaard fietsen terwijl de andere verzekering kan worden afgesloten voor een elektrische fiets. Waarom is het nu precies zo belangrijk om voor een elektrische variant een aangepaste verzekering af te sluiten? Zeer eenvoudig. Omdat je enkel en alleen op deze manier kan rekenen op:

  • Een dekking van de correcte waarde van je elektrische fiets;
  • Het vaak meeverzekerd hebben van pech die zich onderweg kan voordoen;

Bovenstaande is in de praktijk niet meteen duidelijk waardoor je bij twijfel hier mogelijks nog eens grondig over dient te praten met je (potentiële) verzekeraar. Alleen op deze manier zal je op basis van jouw specifieke (elektrische) fiets immers de beste verzekering kunnen afsluiten.

            Hoeveel bedragen de kosten voor een fietsverzekering?

Het spreekt voor zich dat je vooraleer over te gaan tot het afsluiten van een fietsverzekering in de praktijk ook altijd rekening zal willen houden met de te betalen premie. Voor deze premie geldt dat je niet hoeft te vrezen dat je geconfronteerd zal worden met een zeer stevige prijs, integendeel. We gaan er even vanuit je over bent gegaan tot het kopen van een fiets met een waarde van 1000 euro. Voor het verzekeren van een dergelijke fiets kan je gemiddeld rekening houden met een te betalen verzekeringspremie van ongeveer 60 euro per jaar.

Het spreekt voor zich dat de waarde van je fiets altijd de premie zal beïnvloeden. Tegenwoordig zijn er op de markt dan ook bijzonder luxueuze fietsen terug te vinden die bijvoorbeeld al snel over een prijskaartje van een paar duizend euro kunnen beschikken. Bij het afsluiten van een fietsverzekering voor een dergelijke fiets kan je dan ook al snel tegen een nog aanzienlijk hoger prijskaartje aanlopen. Hou er bovendien eveneens rekening mee dat je locatie ook een rol kan spelen bij de berekening van de verschuldigde premie. Ga dan ook altijd een fietsverzekering vergelijken.

Ben je woonachtig op het platteland? Dan zal dat altijd zorgen voor een premievoordeel in vergelijking met wanneer je woonachtig bent in een grote stad. Mensen die in een grote stad wonen kunnen dan ook op jaarbasis tot zomaar even 100 euro aan extra premie moeten betalen. Ook dit is natuurlijk een belangrijk punt om rekening mee te houden.

            Een fietsverzekering afsluiten is zeker een goed idee!

Elk jaar worden er in Nederland alleen al echt tienduizenden fietsen gestolen. Wanneer je er dan voor hebt gekozen om een dure, nieuwe fiets te kopen spreekt het voor zich dat je deze zo optimaal mogelijk zal willen kunnen beschermen tegen een potentiële diefstal. Dat is met behulp van de fietsverzekering absoluut perfect mogelijk.