Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Als je het nieuwe jaar goed wilt starten en wilt beginnen met hardlopen dan zijn er een aantal dingen die je moet aanschaffen. Een sportbroekje, een sportshirt en goede hardloopschoenen en sokken. Hardloopschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je sportoutfit. Wanneer je niet beschikt over de juiste hardloopschoenen kun je blessures oplopen waardoor je niet langer kunt hardlopen. Ik geef je hieronder tips zodat jij de juiste schoenen kan kopen.

Hardloopschoenen zijn onder te verdelen in drie soorten pronatietypen. Het is belangrijk om te weten wat jouw pronatietype is omdat je anders blessures op kan lopen. De drie soorten hardloopschoenen zijn: antipronatie schoenen, neutrale schoenen en natural running schoenen. Welke van de drie jij nodig hebt hangt af van de manier waarop je voeten staan. Bij veel sportzaken kunnen verkopers een scan maken van jouw voeten en je advies geven over welk soort schoen jij nodig hebt. Doe dit dus eerst als je nog niet weet welk pronatietype jij hebt.

Naast het kopen van de juiste schoen zijn de maat en de breedte van de schoen erg belangrijk. Tijdens het sporten zetten je voeten uit waardoor je meer ruimte in je schoenen nodig hebt dan normaal. Doorgaans koop je hardloopschoenen één maat groter dan de maat die je hebt bij normale schoenen. Ook de breedte van de schoen is van belang, past de breedte niet goed bij je voet dan kun je blaren krijgen.

Koop goede hardloopsokken. Hardloopsokken zijn speciaal ontworpen voor het hardlopen en zitten daarom beter in de hardloopschoen dan normale sokken. Hierdoor ontstaat er minder wrijving in de schoen wat zorgt voor meer comfort en minder kans op blaren.

Weet je al welke hardloopschoenen je nodig hebt? Ik vind Vaola en JD sports twee goede sportwinkels om sportspullen aan te schaffen. Met een Vaola kortingscode en een JD Sports kortingscode, krijg je extra korting op je aankoopbedrag!