Sedum daken in Nederland: van de Amsterdamse binnenstad tot op een Fries industrieterrein

Tot in elke uithoek van Nederland kun jesedum daken tegenkomen. Dit type groene daken zijn populair in de steden, bij bedrijfspanden, op woonboten en schuren. Dit is ook niet wonderlijk. Sedum daken hebben namelijk talloze voordelen voor jou, het milieu en de maatschappij. Denk je er ook over om een sedum voor op je dak aan te schaffen? In dit artikel lees je de belangrijkste voordelen op een rijtje.

De talloze voordelen van een sedum daken

Er zitten ontzettend veel voordelen voor de natuur, maatschappij en je buurt aan sedum daken. In de volgende alinea’s lees je de grootste voordelen onder elkaar.

Vergroot je woonplezier

Natuurlijk zien deze daken er gezellig uit in de buurt. Maar, sedum doen meer voor je buurt dan alleen dat. Een grote hoeveelheid sedum houdt de lucht koel. Plekken zonder begroeiing warmen sneller op dan plekken met veel groen. Steden worden daarom steeds minder prettig in de zomer, dit komt door de warmte die tussen de stenen muren blijft hangen. Groene daken gaan dit tegen doordat ze de lucht koel houden. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Vermindert CO2 en fijnstof

Natuurlijk is het een druppel op een gloeiende plaat, maar sedum daken halen CO2 en fijnstof uit de lucht. Op dit moment is er een tekort aan bomen en groen. Heb je een bedrijf en wil je je CO2-uitstoot compenseren? Leg een sedum dak aan op je bedrijfspand! Ook neemt naar schatting een sedum dak zo’n 60 kilo fijnstof op per hectare! Dit verbetert de kwaliteit van de lucht in Nederland enorm.

Helpt bij wateroverlast

Sedum daken helpen tegen wateroverlast. Nu het weer in Nederland steeds extremer wordt, zullen we vaker te maken krijgen met extreme regenval. Dit kan voor problemen zorgen met het afwateringssysteem, vooral in de steden. Deze daken reguleren het waterpeil, omdat de worteltjes van de plantjes het water opnemen. Hierdoor zakt het water niet allemaal in één keer naar de bodem.

Vergroot de biodiversiteit

Een ander groot voordeel is dat sedum daken de biodiversiteit stimuleren. Op de nectar in de bloemetjes komen allerlei insecten af zoals bijen, zweefvliegen en vlinders. Zeker nu het aantal insecten drastisch afneemt, is het belangrijk om een fijn leefklimaat te creëren voor insecten.

Waar rekening mee te houden met sedum daken

Denk je er nog steeds over om een sedum dak aan te schaffen? Hou dan met de volgende punten rekening. Planten hebben af en toe onderhoud nodig. Ondanks dat sedum zichzelf redelijk goed onderhoudt, is het verstandig zo’n twee keer per jaar het onkruid te verwijderen. Er is echter weinig onkruid, aangezien sedum zelf een dichte mat vormt waar andere planten moeilijk tussen komen. Als het sedum dak er eenmaal op zit, wordt het lastig om er nog onder te komen. Als je last krijgt van lekkage, duurt het aanzienlijk langer voordat je het probleem kunt opsporen. Dit kan vervelend zijn, zeker als het sedum dak er al voor langere periode op zit. Bij de aanleg van sedum daken, wordt altijd gekeken naar de ouderdom van het dak. Eventueel doe je eerst nieuw dakleer. Een voordeel is wel weer dat je dakleer jaren langer mee gaat met sedum erop.

Tags: