Vaarregels in Amsterdam – hier moet je je aan houden als een sloep huurt.

Ben je van plan om een middag op het Amsterdamse water door te brengen? Een sloep huren in Amsterdam is leuk, maar je moet je wel aan de regels houden. Niet iedereen is goed op de hoogte van deze vaarregels. Daarom vind je hieronder de belangrijkste regels.

Als je met vrienden, familie of collega’s over de Amsterdamse grachten vaart dan wil je niet nadenken over een verzekering omdat je net een ongeluk op het water hebt veroorzaakt. Je wilt gezellig kletsen en genieten van al het moois wat Amsterdam te bieden heeft. Ga goed voorbereid het water op en lees deze tips.

Neem geen risico

Nog even snel langs dat bootje voor de bocht? Of twijfel je hoe snel die andere boot vaart? Neem geen risico en minder vaart. Op die manier geef je al het vaarverkeer de ruimte om te anticiperen op de situatie. Het kan aardig druk zijn op de Amsterdamse grachten. Vooral tijdens een mooie dag stappen zowel Amsterdammers als toeristen graag in een bootje. En terecht, want Amsterdam is prachtig. Zo’n drukke dag hoeft je er niet van te weerhouden om een sloep te huren. Want met deze voorzorgsmaatregelen ben je goed op de hoogte en kun je met een gerust hart de sloep besturen.

Stuurboord is je vriend

Stuurboord? Is dat nou links of rechts? Dit onthoud je door de letter R. StuuRboord is rechts en bakboord is links. Zo, dat vergeet je nooit meer. Houd dus altijd rechts aan zodat je tegenliggers voldoende ruimte geeft. Snellere boten kunnen je dan ook makkelijker inhalen als dat nodig is. Een sloep huren in Amsterdam is vooral leuk als je de tijd hebt. Zorg dus dat je geen haast hebt en andere boten voor laat gaan wanneer nodig. Zie ook het kopje ‘wie heeft voorrang op het water?’

Maximale snelheid en afmeren

In Amsterdam mag je niet sneller varen dan 6 kilometer per uur. Dit is om het vaarverkeer in de grachten relatief rustig te houden en uitstoot van de boten te verminderen. Vaar je harder dan de toegestane snelheid? Dan riskeer je een boete van €90. Zonde van je geld natuurlijk. Houd daarnaast ook rekening met afmeren als je tijdens jouw vaartocht een stop wilt maken. Dit mag namelijk niet aan bomen, waar een verbodsbord hangt, aan woonboten of ander vaartuigen en onder of aan bruggen.

Wie heeft voorrang op het water?

Goede vraag! Al het beroeps-vaarverkeer heeft voorrang. Hiermee bedoelen we dus ook de rondvaartboten. Je moet altijd toegang verlenen aan deze boten, zowel van links als van rechts. Ook boten die groter zijn dan degene die jij huurt hebben altijd voorrang. Makkelijk te onthouden toch?

Check voordat je het water op gaat nog even de website van Waternet zodat je helemaal op de hoogte bent.