Geld uitlenen

Indien jij van plan bent om geld uit te lenen aan vrienden, is het verstandig om goede afspraken op papier te zetten. Je vriend belooft uiteraard om het geld netjes terug te betalen, maar het is raadzaam om alles toch goed op papier te zetten. Geld uitlenen is namelijk niet zomaar wat!

Goede overweging maken

Van te voren zal je een goede overweging moeten maken of je daadwerkelijk geld gaat uitlenen aan je vriend. Als het om grote bedragen gaat, zal je daar goed over na moeten denken. Ga de beweegredenen goed na. Waarom wil hij geld lenen? Wil hij een bedrijf starten, heeft hij het financieel moeilijk of wil hij een nieuwe auto kopen? Indien hij financieel verder gezond is, kun je het overwegen om hem geld te lenen. Maar als dat niet zo is, is de kans dat je het terugkrijgt klein.

Rente en belasting

Indien je je vriend meer dan 2.092 euro leent, moet je een marktconforme rente berekenen van ongeveer zes procent. Indien je geen rente berekent, ziet de Belastingdienst een bedrag boven 2.092 euro als een schenking. Dat betekent dat er schenkbelasting betaald moet worden.

Lenen voor een woning

Indien je geld wilt uitlenen voor een woning, moet je deze lening laten vastleggen in een notariƫle akte. De notaris kan precies aangeven wat er in deze akte moet staan en wat het moet kosten. De kosten zijn vaak erg hoog, maar je vriend heeft ook recht op hypotheekrenteaftrek. Dan zullen de kosten weer lager voor hem uitvallen.

Contract opstellen

Het is van groot belang om een contract op te stellen. Je dient het dan allebei te ondertekenen. Als je vriend namelijk niets terugbetaalt, dan sta jij met lege handen. Een ondertekend contract is namelijk rechtsgeldig en een mondelinge overeenkomst in dit geval niet. Een duidelijk contract is daarom strikt noodzakelijk.

Tags: